Rybářský rozcestník

Rybářské aktuality

Ryby v popelu

V přírodě, například na vandru nebo na rybářské dovolené, si někdy musíme vystačit s málem. Většinou stačí sirky, alobal, sůl, olej a samozřejmě ryby v potoce.

Číst článek

Provizorní nádoba na vaření nad ohněm z větve a alobalu

V alobalové nádobce upevněné na klacku lze připravit mnoho chutným pokrmů, jako rybí filé, rajčata, houby či vejce natvrdo, ale také uvařit horký čaj či skvělou voňavou kávu.

Číst článek

Pečení ryb v hlíně

Zajímavou možností je ryby v přírodě upéci zabalené do pergamenového (pečícího) papíru nebo do listů trávy, oplácané mokrou hlínou a vložené do žhavých uhlíků …

Číst článek

Grilujeme makrely

Grilování ryb je disciplína, která vyžaduje určité znalosti, aby jste dosáhli tíženého efektu, připravit si chutnou, pěkně dozlatova ugrilovanou a hlavně nevysušenou rybu. I když se dá grilovat téměř každá vodní potvůrka, nejchutnější jsou ryby, které mají mastnější maso. Jedna z představitelů této kategorie je právě makrela.

Číst článek

Úprava solených ryb – slanečků – foto postup

Zvláštní úpravu vyžadují právě solené ryby. U nás přichází v úvahu slaneček, nebo nasolený sleď. Slanečky jsou oblíbené právě o vánočním čase, zejména na Silvestra, kdy se konzumují různé saláty připravené ze slanečků, nebo se používají na zdobení jednohubek, chlebíčků.

Číst článek

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

… jakost rybího masa nezávisí jen na druhu ryby, ale mají na ni vliv mnozí jiní činitelé: potrava ryby, druh vody, v níž žije, roční doba a tření. Například maso z ryb z čistých vod, zejména horských, má nejen lepší chuť, ale i bělejší maso než maso ryb z vod nížinných a zvláště stojatých …

Číst článek

Uzení ryb – kuchání

… V roce 1987 vyděsil spotřebitele potravinový skandál kvůli cizopasníkům (hlístice) v mořských rybách. Spolkové ministerstvo zdravotnictví vydalo nové „Nařízení o hygienických požadavcích na ryby a korýše“ …

Číst článek

Porcování, chlazení a skladování vyuzených ryb

Důležité rady a tipy, jak porcovat, skladovat a případně zamrazovat vyuzené ryby.

Číst článek

Nasolování ryb

Správné nasolení je při uzení ryb alfou a omegou úspěchu. Následující rady mohou být pouze záchytnými body tohoto tématu, které má mnoho různých variací. A ještě dodám: Zkoušením se člověk učí! (autor: Egon Binder)

Číst článek