Rybí vývar slouží k přípravě rybích polévek, jak čirých tak zahuštěných, nebo je vhodný k výrobě rybích omáček, či k vytvoření rybího aspiku. Rybí vývar se nejčastěji připravuje z hlav, ocasů a odřezků ryb. Zde je recept na nejčastější variantu, na vývar z kapra.
1 náročnost
70 minut
Rybí vývar z kapra
1 kg rybích hlav, ocasů a odřezků
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 g cibule
2 l vody
15 ks zrnek celého pepře
6 ks kuliček nového koření
1 ks bobkový list
špetka tymiánu
sůl
Ostatní:
bílé víno, petrželka, žampiony
Příprava
Z kapřích hlav odstraníme žábry, vše omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme tak 2 l vody, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu v celku, koření a vše osolíme
Přikryjeme pokličkou a vaříme na slabém zdroji tepla 1 hodinu
Uvařený vývar scedíme, nejlépe přes plátýnko, aby byl čirý
Do čirého vývaru přidáme uvařené rybí maso, nakrájenou nebo nastrouhanou uvařenou kořenovou zeleninu, chuť můžeme vylepšit plátky na másle osmaženými žampiony, troškou bílého vína, či nasekanou petrželkou
Čirý vývar podáváme zásadně horký, nejlépe s pečivem.
Doporučení
Pro chuťovou obměnu rybího vývaru se přidávají i bylinky, nejčastěji šalvěj, koriandr, nebo libeček. Pikantní chuť vývaru pak získáme přidáním bílého vína.
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!
Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….
Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.