Tradiční ruský recept na vodku pro nastydnuté. Po jejím loknutí vám skočí rovnou do nosu a z jejího prudkého ataku až zaslzí oči, ovšem dutiny se okamžitě vyprázdní! V různých variacích na tento recept se pak objevují v ingrediencích chilli papričky, hřebíček nebo zrnka pepře.
1. Důkladně očištěný křen nakrájíme ostrým nožem na tenké, nudličky dlouhé tak 10 cm, mělo by jích bát tak 15 kusů
2. Křen vložíme do důkladně umyté láhve
3. V menší skleničce rozmícháme v troše vodky med, až se rozpustí, nalijeme ho na křen v láhvi
4. Láhev dolijeme kvalitní vodkou až po okraj, křenové řezy musí být zcela potopené, uzavřeme
5. Necháme na temném a chladném místě 3-4 dny luhovat
6. Křenovou vodku přes sítko nalijeme do jiné čisté láhve.
Kdo tuto vodku bude pít pro potěšení a ne jako medecínu, Rusové k ní pojídají špek, nasolené ryby, anglickou slaninu, či žitný chléb.
Takto vyrobenou vodku je vhodné spotřebovat do 3-4 měsíců.