Jeseter hvězdnatý se vyznačuje velmi dlouhým, mečovým prohnutým rypcem, delším, než mají jiní jeseteři, čímž se od nich také liší. Loví se převážně tenty, které přehrazují cesty z moře do řek. Úlovky jsou různě zpracovány, hlavně do konzerv.
Acipenser stellatus
Sevriuga, Sternhause
Kromě dlouhého rypce, který je pro něj tak typický, má také dlouhé, štíhlé, poměrné nízké tělo bez šupin. Boky má olemované kostěnými štítky, celkově je tmavé, břicho pak světlé.
Povodí Dunaje, ovšem až na dolním toku. Někdy se u nás vysazuje do soukromých rybníků.
Tento snad nejštíhlejší druh jesetera je pro českého rybáře téměř nedosažitelnou rybou. Kdo by ho chtěl chytit, musel by se vydat na dolní tok Dunaje a stejně by na něj asi nenarazil. Je to čím dál tím více vzácněji žijící ryba ve volné přírodě. Spíše ho naleznete v některých částech východní Evropy. Spíše jesetera hvězdnatého můžete náhodně chytit na komerčních revírech, a to i u nás, ovšem způsobem „chyť a pusť“.
V Rusku se hlavně v minulosti z nasoleného, jemně uzeného masa této ryby připravoval takzvaný balyk. Má výtečnou chuť, velmi jemné maso je proto vysoce ceněno. Jikry ještě dnes slouží k přípravě soleného a lisovaného černého kaviáru, ovšem druhé jakosti.
Specializace na tento druh ryby je asi zbytečná. Dá se chytit klasicky, na těžko na živočišnou nástrahu, podobně, jako ostatní druhy jeseterů.