Vysoce kvalitní platýs červený je jedním z druhů platýsů a patří do čeledi platýsovitých. K širokému, oválnému tělu je připojena malá hlava s malými ústy. Kůže na vrchní straně těla je hladká, slizká a má červenavě hnědé zbarvení žíhané hnědými a temně oranžovými skvrnkami. Platýs červený se výborně hodí ke smažení, s kůží nebo bez, ale je také vhodný k pozvolnému vaření.
Microstomus kitt
Má tělo zploštělé, štíhlé, podlouhle oválné. Na vrchní straně je šedohnědý až načervenalý a spodní strana je šedobílá.
Je velmi rozšířená a vyskytuje se u mořských pobřeží od Norska až k jižní Francii, nejvíce však na severu norského pobřeží.
Tato platýsovitá ryba tvoří vyjímku mezi platýsi v tom směru, že není dravá.
Tělo je pokryto malými hladkými šupinami, tlama je malá a oči jsou umístěny na vrchní, tmavší straně ryby, na pravé straně hlavy.
Dosahuje průměrné délky 40 cm a váhy 2 kg. Doba tření je od dubna až do října, vrcholná doba tření je v červenci.
Maso jazyka neboli platýse červeného je pro svoji jemnost a šťavnatost velmi oblíbeno. Většinou se stahuje a pak dělený na porce nebo v celku se uporavuje tak jako jazyk mořský (obecný).
Hlava platýse červeného je špičatější a má výrazně malá ústa. Strana těla, na které se nacházejí oči je navíc u platýse červeného žlutohnědá a určitým způsobem připomíná mramor. Jazyk obecný má oproti tomu více jednotnou barvu.
Gurmáni často preferují pravého platýse červeného (pravý mořský jazyk) před běžným mořským jazykem. Jeho libové, bílé maso je o něco jemnější, avšak filety jsou silnější. Platýs červený se výborně hodí ke smažení, s kůží nebo bez, ale je také vhodný k pozvolnému vaření.
Poznámka:
Obyčejný mořský jazyk může posloužit jako vhodná náhrada platýse červeného.
Zdroj: http://www.nordsee.com, Tepelná kuchyně II. – Vilém Vrabec
Lovíme na těžko ze dna na mrtvou rybku, ideálně na písčitém nebo bahnitém dně bez chaluh (jde to i na dně s oblázky), přičemž používáme všechny rybky (někdy jen půlky nebo třetiny), které nachytáme přes den na plavačku.