Lákavou nástrahou pro ryby je i klasický pecen chleba. A to v jakékoliv podobě. Má dvě hlavní výhody, barvu a vzplývavost. Na kostičky z kůrky, nebo na ušoulené střítky, lze chytat jak na položenou, tak na plavanou. A nejen to, také z hladiny tzv. „Na mlaskačku“.
Chceme-li nadělat kuličky z chleba, je třeba použít čerstvý chléb, jinak se chlebová nástraha neudrží na háčku. Ze staršího chleba můžeme rozdělat těsto. Chleba namočíme, ale při přípravě těsta musíme pečlivě vymačkat všechnu přebytečnou vodu. Uhněteme kouli, z které pak odtrháváme jednotlivé kousky, ty ještě ušouláme mezi prsty a šup s kuličkou na háček. Nebo lze chytat na kůrku chleba, ta lépe drží na háčku.
Do misky vložíme plátky chleba tak, aby se co nejméně překrývaly, zalijeme je vodou, pečivo necháme malou chvíli nasáknout. Plátky chleba vytáhneme, vymačkáme z nich vodu, také vylijeme vodu z misky, chleba do misky vrátíme. Přidáme strouhanku a pudink, mícháme, vznikne nám těsto, které buď zvlhčíme, nebo naopak doplníme o struhanku, aby mělo ideální konzistenci.
Kuličky chleba lze také namočit a pak vyválet v různých posilovačích, nebo mletém či drceném koření. Skvělá je například skořice, perníkové koření apod.
Na chleba lze chytat také z hladiny, tzv. „Na mlaskačku“ a to nejlépe na malých a středních rybnících s bohatou obsádkou kaprovitých ryb. Nejčastěji takto chytáme v létě, kdy se ryby vyhřívají těsně pod hladinou.
Na celý pecen chleba lze také zkusit ulovit sumce. Jde to! Mrkněte na video: